Hoe is het nu met: Kulturhus De Borg

Hoe is het nu met: THUIS Wageningen
15 mei 2019
Hoe is het nu met: Varsselder Veldhunten
16 juli 2019


Hoe is het nu met: Kulturhus De Borg

Nog een aantal dagen en dan worden de nominaties voor Dorpshuis van het Jaar 2019 alweer bekend gemaakt. Voordat dat zover is blikken we terug op de competitie met oud-deelnemers. Vorig jaar greep dorpshuis De Borg uit Babberich naast de winst. Wat is er allemaal in het dorpshuis veranderd en hebben ze er veel positieve dingen aan over gehouden? Wij spraken met beheerder Maurice Driessen.

Een nominatie voor de verkiezing levert niet alleen maar naamsbekendheid op, de zes genomineerden ontvangen ook een cheque ter waarde van 750 euro. Hiermee kunnen de dorpshuizen uitgestelde dromen toch werkelijkheid maken. De Borg gebruikte het geld om hun uitstraling wat op te frissen . ‘’Tijdens de competitie kregen we veel feedback op onze inrichting. Het gebouw is nog vrij nieuw en we hadden te maken met een architect die het een industriële uitstraling heeft gegeven. Dit werkte wat minder voor ons dorpshuis. We zijn hier dan ook van afgestapt en hebben nu eindelijk onze eigen draai aan het interieur kunnen geven’’, vertelt Driessen. Ook hebben ze bij de ingang de paal waarmee de deur automatisch open gaat verlaagd, zodat mensen in een rolstoel hier makkelijker bijkomen.

Uitdaging

Dat er in Babberich is gekozen voor een traditioneel dorpshuis, is een bewuste keuze. Driessen legt uit dat vernieuwingen in het dorp minder werken en dat buurtbewoners liever bij het oude vertrouwde idee van een dorpshuis blijven. Maurice Driessen: ‘’Het winnende dorpshuis van vorig jaar ,Den Diek uit Lichtenvoorde, heeft een steengoed concept. Ik snap zeker waarom zij hebben gewonnen maar in een dorp als Babberich zou zoiets op dit moment nog niet werken. Een dorpshuis met zelfbediening en waar (soms) geen personeel aanwezig is? Buurtbewoners van hier zouden daar raar van op kijken. Het is dan ook een uitdaging voor ons dorpshuis om wel mee te gaan met de tijd maar dat we onze bezoekers daarmee niet passeren’’. 

Verbindende rol

De kracht van het dorpshuis is dat het verbindende rol heeft, alle verenigingen komen grotendeels samen bij De Borg en ze proberen activiteiten te combineren. Zo zit het dorpshuis onder andere samen in het gebouw met een basisschool waarmee ze af en toe samenwerken. Wat Driessen zou willen meegeven aan de dorpshuizen die dit jaar meedoen? ‘’Hou je ogen altijd open als je bij andere dorpshuizen gaat kijken. Ook al denk je nu: dit is niks voor mij, vroeg of laat ga je er aan terug denken en kun je het misschien toch gebruiken in jouw dorpshuis’’, aldus Maurice Driessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 + 16 =