Hoe is het nu met: Rietmolen

Hoe is het nu met de winnaar van 2019: ’t Dorpshuus in IJzerlo
19 mei 2020
Hoe is het nu met: Het Stadshuus
8 september 2020

Hoe is het nu met: Rietmolen

Een warme huiskamer waar alle doelgroepen samenkomen, dat is de kracht van dorpsaccommodatie Rietmolen. Vorig jaar greep Rietmolen net mis voor de titel Dorpshuis van het Jaar en vandaag blikken wij terug op dit avontuur met voorzitter Rob Spikker.

“Wat wij het leukste en interessantst van de verkiezing vonden, was dat we bij andere dorpshuizen mochten kijken. Je proeft van een hele andere cultuur, waardoor je dingen vanuit een ander perspectief ziet. Hier kan je dan toch weer nieuwe ervaring uit op doen”, vertelt Spikker. Voorzitter Spikker heeft zijn dorpsaccommodatie destijds zelf opgegeven voor de verkiezing omdat hij ervan overtuigd was dat Rietmolen een grote kanshebber zou zijn. Dat had Spikker niet verkeerd gedacht want bij de vakjury zijn ze als eerste geëindigd. Een andere reden waarom ze zich hadden opgegeven was omdat ze op deze manier weer nieuwe ideeën konden op doen voor de dorpsaccommodatie. Zo heeft de organisatie veel inspiratie opgedaan uit buurthuis ’t Huuske in Arnhem. Spikker vertelt hierover dat er een fijne en leuke sfeer hing bij dit buurthuis, dat gevoel werd voornamelijk gecreëerd door de huiselijke inrichting.

Verschillende dorpshuizen

Wel moet voorzitter Spikker toegeven dat zijn beeld over de verkiezing Dorpshuis van het Jaar is veranderd. “Van tevoren wist ik niet dat er totaal uiteenlopende dorpshuizen aan de wedstrijd zouden meedoen. Zo kan je bijvoorbeeld dorpshuis Doelum uit Renkum niet vergelijken met onze accommodatie. Dat heeft dan vooral te maken met de uitgangspunten, activiteiten en de omvang van beide accommodaties”, aldus Spikker. Dat is volgens de voorzitter absoluut geen minpunt. “Dit geeft juist de mogelijkheid om bij totaal verschillende dorpshuizen te kijken en te zien hoe anders iedereen ter werk gaat”, legt Spikker uit.

Impact Coronavirus

Dorpsaccommodatie Rietmolen draait volledig op de kracht van vrijwilligers. Met maar liefst 180 vrijwilligers blijft de accommodatie zich telkens vernieuwen. Veel subsidie ontvangt Rietmolen niet dus ze generen hun inkomsten voornamelijk uit horecaopbrengsten. Het Coronavirus heeft wel roet in het eten gegooid. “Er zijn veel verenigen bij onze dorpsaccommodatie aangesloten maar door het Coronavirus heeft dit lange tijd stilgelegen. De saamhorigheid die er altijd was, hebben we toch wel het meeste gemist. Gelukkig merken we nu dat het langzamerhand weer de goede richting op gaat. De voetbalclubs beginnen weer met trainen en het wordt ook weer iets drukker”, vertelt Spikker. Ondanks dat het bijna zomerstop is en er daardoor ook even geen verenigingen komen, is dorpsaccommodatie Rietmolen erg druk bezig achter de schermen. Zo vergaderen ze veel over de voorzorgsmaatregelen voor het Coronavirus en hebben ze bij de gemeente financiële steun weten te bemachtigen.

Toekomst

Wat Rietmolen met het prijzengeld heeft gedaan? Daar hebben ze nieuw keukenmateriaal voor gekocht. Ondanks dat de keuken er al goed uitzag, konden ze een aantal upgrades gebruiken. Het komt goed van pas want binnenkort is de aftrap van een nieuwe kookclub. Hierbij gaan ouderen één keer in de twee weken samen een maaltijd bereiden. “Wij streven naar saamhorigheid en willen een plek creëren waar iedereen zich welkom voelt. Wij zijn erg trots op onze accommodatie en blijven ons dan ook altijd voor honderd procent inzetten”, aldus Rob Spikker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − zeven =