Hoe werkt het

Hoe word je het dorps- of buurthuis van 2020?Voor de verkiezing dorpshuis van het jaar 2020 zoeken we de plek in een dorp of wijk in Gelderland waar allerlei mensen elkaar ontmoeten. Een plek voor en door inwoners. Hoe jullie het gebouw noemen maakt niet uit: een dorpshuis, buurthuis, wijkcentrum, MFA of open club maken allemaal kans om de titel te verdienen.

In de zeven uitzendingen zullen de zes finalisten de strijd met elkaar aangaan om de titel ‘Dorpshuis van het Jaar 2020’. Er zijn drie manieren om punten te verzamelen: de beheerders van de dorpshuizen gaan bij elkaar op bezoek en beoordelen elkaar, er is een vakjury vanuit de Leefbaarheidsalliantie die een oordeel zal geven én het publiek kan stemmen op zijn/haar favoriete dorpshuis. De uiteindelijke winnaar is degene met de meeste punten over de drie onderdelen.Samendoen

In 2020 staat het thema ‘samendoen centraal. Wat wordt er in jullie dorpshuis georganiseerd rondom verbindingen? Dit kan variëren van verbindingen tussen jongeren en ouderen, tot verbindingen met andere dorpen. Of misschien organiseren jullie wel verbindingen tussen statushouders en inwoners van het dorp? Of hebben jullie een buurtmoestuin waar de voedselbank ook gebruik van maakt? Of werken jullie samen in het dorpshuis om iets te doen voor mensen in de omgeving die minder te besteden hebben?

Elke manier kan een aanknopingspunt zijn om te laten zien dat jullie erg creatief zijn in het leggen van nieuwe verbindingen. Waarom is jullie dorpshuis ‘huis van het dorp’ in 2020? Overtuig de jury, je medefinalisten en het publiek.

Toegankelijkheid

Daarnaast wordt, net als voorgaande jaren, aandacht besteed aan het thema toegankelijkheid.

Hoe toegankelijk is jullie dorpshuis voor mensen met een beperking? Bij een beperking kan het gaan om een fysieke, mentale, intellectuele of zintuigelijke beperking. Ook dit jaar zal Jan Troost langskomen om de toegankelijkheid te testen.


Aanmelden

De aanmeldingen voor Dorpshuis van het Jaar 2020 zijn geopend. Je kan jouw favoriete dorps- of buurthuis aanmelden tot 31 mei.

Omroep Gelderland
Angelique Krüger van Omroep Gelderland zal verslag doen van deze wedstrijd en komt langs bij de zes beste dorps- of buurthuizen. Tijdens acht afleveringen, die in het najaar worden uitgezonden, gaan deze zes genomineerden is de strijd met elkaar aan. Alle finalisten krijgen € 750,-. De winnaar krijgt daar nog eens €2.500,- bovenop! 

De expertJan Troost: Toegankelijkheid

 Jan Troost (troostoverleven.nl) is al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Jan is zelf ervaringsdeskundige en deskundige wet Gelijke behandeling en het VN-verdrag handicap. Hij zal daarom specifiek kijken naar de toegankelijkheid van dorps- en buurthuizen. 

Mede mogelijk gemaakt door:
De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en Provincie Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie werkt aan een leefbaar Gelderland samen met de mensen waar het om gaat. De Leefbaarheidsalliantie bestaat uit Spectrum partner met elan, Plattelandsjongeren Gelderland, Vereniging van Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK) en Zorgbelang Inclusief.