Hoe word je het dorps- of buurthuis van 2022?

 Voor de verkiezing dorpshuis van het jaar 2022 zoeken we de plek in een dorp of wijk in Gelderland waar allerlei mensen elkaar ontmoeten. Een plek voor en door inwoners. Hoe jullie het gebouw noemen maakt niet uit: een dorpshuis, buurthuis, wijkcentrum, MFA of open club maken allemaal kans om de titel te verdienen. Voor de verkiezing wordt gezocht naar het dorpshuis die in een bijzonder gebouw zit, die vroeger een andere functie hadden voor het dorp of buurt en die dus nu een tweede leven gekregen hebben. Herbestemming staat dus centraal in de plek voor en door inwoners.

In de zeven uitzendingen zullen de vijf finalisten de strijd met elkaar aangaan om de titel 'Dorpshuis van het Jaar 2022'. Er zijn drie manieren om punten te verzamelen: de beheerders van de dorpshuizen gaan bij elkaar op bezoek en beoordelen elkaar, er is een vakjury vanuit de Leefbaarheidsalliantie die een oordeel zal geven en het publiek kan stemmen op zijn/haar favoriete dorpshuis. De uiteindelijke winnaar is degene met de meeste punten over de drie onderdelen.Het publiek mag stemmen vanaf donderdag 27 oktober via deze website. De stembussen sluiten op donderdag 9 december.

Veerkracht en Duurzaamheid

Zijn jullie het dorpshuis dat veerkrachtig is geweest de afgelopen jaren? Is jullie dorpshuis duurzaam ingericht en toekomstbestendig? Of zijn jullie zo flexibel dat jullie een duurzame oplossing hebben gevonden voor bestaande problemen?

Elke manier kan een aanknopingspunt zijn om te laten zien dat jullie erg creatief zijn en over veekracht beschikken om zo toekomstbestendig te zijn. Waarom is jullie dorpshuis 'huis van het dorp' in 2022? Overtuig de jury, je medefinalisten en het publiek.

Toegankelijkheid
Hoe toegankelijk is jullie dorpshuis voor mensen met een beperking? Bij een beperking kan het gaan om een fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperking. _Ook dit jaar komt Jan Troost langs om de toegankelijkheid van jullie dorps- of buurthuis te testen.

Omroep Gelderland

Angelique Kruger van Omroep Gelderland doet wederom verslag van de wedstrijd en gaat langs bij de vijf finalisten. Tijdens zeven afleveringen, die in het najaar worden uitgezonden, gaan de genomineerden de strijd met elkaar aan. Alle finalisten krijgen 750 euro. Het winnende dorpshuis krijgt bovenop die 750 euro nog 2.500 euro en de titel 'Dorpshuis van het Jaar 2022'. De uitzendingen worden dit jaar uitgezonden op donderdag 27 oktober, 3 november, 10 november, 17 november, 24 november, 1 december, 8 december en de finale op 15 december. 


De expertJan Troost: Toegankelijkheid

 Jan Troost (troostoverleven.nl) is al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Jan is zelf ervaringsdeskundige en deskundige wet Gelijke behandeling en het VN-verdrag handicap. Hij zal daarom specifiek kijken naar de toegankelijkheid van dorps- en buurthuizen. 

Mede mogelijk gemaakt door:
De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en Provincie Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie werkt aan een leefbaar Gelderland samen met de mensen waar het om gaat. De Leefbaarheidsalliantie bestaat uit Spectrum partner met elan, Plattelands Jongeren Gelderland (PJG), Vereniging van Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (Vereniging DKK) en Zorgbelang Inclusief.