parallax background

De Paulus uit Winssen gaat er vandoor met de titel Dorpshuis van het Jaar 2020ARNHEM – Ontmoetingscentrum de Paulus uit Winssen is verkozen tot Dorpshuis van het Jaar 2020, dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens de finale in het Provinciehuis. Het dorpshuis behaalde het hoogste aantal publieksstemmen èn kreeg het hoogste cijfer van de vakjury. “We zijn onder de indruk van de professionele en innovatieve opzet van de Paulus. Het dorpshuis is echt het huis van het dorp, waar wekelijks zo’n 1.500 mensen samenkomen. Een groot aantal voor een dorps als Winssen, met circa 2.000 bewoners,” aldus de jury. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog overhandigde de winnaar de beker en de felbegeerde prijs van maar liefst 2.500 euro.

Van het kijken bij andere dorpshuizen, tot het delen van verschillende ideeën: voor Bianca van Suilen was de afgelopen periode een zeer leerzame tijd. Dat zij er dit jaar vandoor gaan met de titel is voor hen dan ook de kers op de taart. “We hebben hier allemaal zoveel inzet voor geleverd en dan dit resultaat, dat is echt super. We gaan samen met onze leden kijken naar wat we met het prijzengeld gaan doen. Maar het gaat zeker een mooie bestemming krijgen!”, luidt de eerste reactie van het winnende dorpshuis.

Finale

Dit jaar zag de finale er anders uit: waar het Provinciehuis normaal gevuld is met publiek, waren vandaag alleen de zes finalisten aanwezig in verband met de coronamaatregelen. Om de aanhangers van de finalisten toch de finale te laten volgen, was vanuit elk dorpshuis een live videoverbinding geregeld.

Competitie

Dit jaar stond het thema ‘samendoen’ centraal in de zoektocht naar hét meest bruisende dorpshuis in Gelderland. Er werd hierbij gekeken hoe dorpshuizen op een nieuwe manier activiteiten organiseren en verbindingen leggen. Bijvoorbeeld met de omgeving, tussen jongeren en ouderen of met hun buurdorpen. Uit de vele aanmeldingen zijn zes finalisten genomineerd, die de strijd met elkaar aangingen: Bolderburen in Culemborg, Ontmoetingscentrum de Paulus in Winssen, de stadsboerin in Doetinchem, Ons Honk – Zuid doet samen in Apeldoorn, Wijkcentrum Wijchen Zuid in Wijchen en de Broederij in Nijmegen.  

Tot het laatst spannend

In de Omroep Gelderland tv-serie tourde Angelique Krüger met de finalisten heel Gelderland door om de genomineerden te bezoeken. Ze sprak met de bezoekers, beheerders en bewoners over hoe belangrijk het dorpshuis voor hen is. Daarnaast testte toegankelijkheidsexpert Jan Troost de dorpshuizen om te beoordelen in hoeverre mensen met een beperking ook volwaardig mee kunnen doen aan de activiteiten in het dorpshuis. Tot slot bezocht de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, alle genomineerden.

Het was tot het laatste moment spannend. De finalisten beoordeelde elkaar, bijna 5.000 kijkers brachten hun stem uit en een vakjury deelde punten uit. Na het optellen kwam de Paulus als winnaar uit de bus.

Leefbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Een terechte winnaar. Opnieuw blijkt hoe waardevol een dorpshuis is voor inwoners. Maar ook hoe leuk en inspirerend de medewerkers zijn die het allemaal realiseren. Nu misschien meer dan ooit.”

De finale van Dorpshuis van het Jaar 2020 is zondag 13 december vanaf 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering terugkijken? Dat kan via Uitzending Gemist.