Hoe is het nu met: Het Stadshuus

Hoe is het nu met: Rietmolen
25 augustus 2020

Hoe is het nu met: Het Stadshuus

Heb je het over een ondernemend dorpshuis, dan heb je het over het Stadshuus in Lochem. Bezoekers kunnen hier terecht voor zowel vermakelijke bezigheden als voor zakelijke doeleinden. Het Stadshuus deed vorig jaar mee aan de verkiezing Dorpshuis van het Jaar en ondanks dat ze net niet hebben gewonnen, hebben ze absoluut ook niet stil gezeten. Wij spreken met penningmeester Wim Raanhuis over de verkiezing en stellen hem de prangende vraag: Hoe is het nu met het Stadshuus?

“Het Stadshuus is het oude gemeentehuis van Lochem, het is een mooi pand met ontzettend veel ruimte. Hierdoor kunnen wij veel activiteiten realiseren”, vertelt Raanhuis. Het buurthuis genereert haar inkomsten door ruimtes te verhuren. Denk hierbij aan ruimtes voor een boekenclub, startende ondernemers, vergaderingen en ga zo maar door. Door deze ruimtes beschikbaar te stellen, creëren ze een stabiele inkomstenbron voor het Stadshuus. De accommodatie maakt weinig gebruik van subsidies. “Wij willen graag onafhankelijk zijn van politieke bewegingen, het gevoel dat het Stadshuus voor honderd procent op eigen benen staat is ontzettend fijn en daar zijn we trots op”, aldus de penningmeester.

Corona

Sinds de komst van corona merkt het buurthuis dat de inkomsten zijn gedaald. De grootste reden is dat mensen minder gebruik konden maken van de gehuurde ruimtes. Ook zien ze dat het minder druk is, dat komt voornamelijk doordat de doelgroep van het Stadshuus senioren zijn. “De meeste bezoekers zijn al op leeftijd en zij zijn op dit moment nogal angstig om het buurthuis te bezoeken. Ook zitten er een aantal senioren-vrijwilligers bij het Stadshuus die voorlopig nog even thuis blijven”, legt Raanhuis uit.

Vrijwilligers

Het stadshuus draait op de volledige capaciteit van vrijwilligers. Met een team van maar liefst zeventig mensen, zorgen zij dat er aan het buurthuis niks ontbreekt. De verkiezing Dorpshuis van het Jaar vond het team dan ook geweldig om mee te maken. “Wij vonden het zo interessant om bij andere dorpshuizen te kijken. Je ziet dan toch hele andere dingen, waar je weer nieuwe ideeën uit kunt op doen. Wij vonden ’t Huuske uit Arnhem bijvoorbeeld erg leuk, dat kwam voornamelijk doordat ze veel met horeca doen en een hoop activiteiten organiseren”, vertelt de penningsmeester.

Toekomst

Wat het Stadshuus met het prijzengeld heeft gedaan? Dat hebben ze geïnvesteerd in vernieuwingen voor de toegankelijkheid. Denk hierbij aan een makkelijke doorgang voor bijvoorbeeld mindervaliden. Voor de toekomst hoopt het Stadshuus dat ze nog sneller te vinden zijn als ontmoetingscentrum voor buurtbewoners. “Op dit moment is onze doelgroep vooral senioren maar dat willen we veranderen. Het Stadshuus moet een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt. Of dat nou jong of oud is, het Stadshuus is er voor iedereen”, aldus Wim Raanhuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 + negen =