Hoe is het nu met: Doelum

Hoe is het nu met: BUUR
28 april 2020
Hoe is het nu met de winnaar van 2019: ’t Dorpshuus in IJzerlo
19 mei 2020

Hoe is het nu met: Doelum

In het normaal levendige Doelum is het door de coronacrisis erg rustig. (Sport)activiteiten liggen stil en ook de horeca is gesloten. We vragen hoe ze in Renkum terugkijken op het Dorpshuis van het Jaar avontuur van 2019. Daar zijn ze duidelijk in: “We hebben er veel tijd en energie in gestoken, maar daar hebben we veel voor teruggekregen!”    

De afleveringen van Dorpshuis van het Jaar trokken bekijks. “Veel mensen in Renkum hebben de afleveringen gekeken en daar hebben we leuke reacties op gekregen. De inwoners van Renkum zijn een beetje stug, maar ze vonden dat we het ‘nog helemaal niet zo slecht’ hebben gedaan. Dat is eigenlijk een mooi compliment. Het was mooi om op deze manier in het zonnetje te worden gezet.” 

In de spiegel kijken 

“Dorpshuis van het Jaar geeft je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken van andere dorpshuizen. Je kunt de kunst afkijken en lessen leren. We hebben goed om ons heen gekeken: wat ervaren andere dorpshuizen als prettig en minder prettig? Het waren heel verschillende dorpshuizen en wat bij de één werkt hoeft bij een ander niet te werken. We hielden onszelf een spiegel voor en stelden de vraag hoe we zelf willen zijn.”  

Eigen wijze 

“Het is mooi om door die verschillen tussen dorpshuizen op jezelf te kunnen reflecteren. Doelum is heel groot, dat kenmerkt ons echt. Hiermee voldoen we niet aan het stereotype beeld van een dorpshuis: kleinschalig met een woonkamerachtige sfeer. Hier worstelden we nog wel mee, maar de verkiezing heeft ons doen beseffen dat we nou eenmaal zo groot zijn en dat we het op onze eigen manier moeten doen. We hinken dus niet meer op twee gedachten en dat geeft wat rust. We moeten hier de zaken gewoon groter en professioneler aanpakken, omdat wij nou eenmaal ook een zwembad en sportvoorzieningen hebben. We proberen die saamhorigheid natuurlijk wel te creëren, maar we willen niet in een spagaat terechtkomen.” 

Geduld 

“Op dit moment ligt alles helemaal stil. Misschien gaan we wat ervaringen delen via sociale media, maar het blijft zoeken naar mogelijkheden. Gelukkig wordt er in Renkum al veel vanuit het dorp en haar inwoners zelf gedaan. Het is voor iedereen een onzekere tijd en we zitten allemaal in dezelfde situatie. Dus zorg een beetje meer voor elkaar en heb geduld.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 + een =