Hoe is het nu met: THUIS Wageningen

Hoe is het nu met: Den Diek
2 mei 2019
Hoe is het nu met: Kulturhus De Borg
3 juli 2019

Hoe is het nu met: THUIS Wageningen

In onze reeks Hoe is het nu met? gaan we langs bij oud-finalisten van Dorpshuis van het jaar. We vragen ze onder andere hoe zij de verkiezing hebben ervaren en wat er met de cheque is gebeurd. Afgelopen week bezochten we Kylie Totté , met haar dorpshuis THUIS uit Wageningen greep ze net naast de winst.

Terwijl Totté ons rondleidt door het gerenoveerde dorpshuis vertelt ze dat ze door haar stage bij THUIS terecht is gekomen. ‘’Ik ben destijds in Wageningen gaan studeren omdat ik meer wilde doen met duurzaam leven. Ik had nog nooit van THUIS gehoord dus ik ben er een keer langs gegaan en daarna ook niet meer weggegaan. Het concept van het dorpshuis sprak me meteen aan’’, aldus vrijwilliger Totté.

Concept

Wat THUIS karakteriseert, is dat ze niet met betalingen werken. Zin in een kopje koffie of thee? Je mag het gratis pakken maar dan staat daar tegenover dat je bijvoorbeeld de afwas doet of een bezem door het dorpshuis haalt. Kylie Totté: ‘’We hebben sinds kort flyers in het dorpshuis gelegd waarop precies staat hoe we bij THUIS ter werk gaan. Veel mensen dachten dat alles bij ons gratis was. Dat kan natuurlijk niet want THUIS moet ook ergens van rondkomen. We stellen het heel erg op prijs als bezoekers zo nu en dan wat boodschappen meenemen of een kleine donatie geven. Ook verhuren we sinds kort onze ruimtes aan bijvoorbeeld bedrijven die een vergaderplek zoeken’’.

Nieuw leven

Spullen weggooien of verspillen, komt niet voor in het woordenboek van THUIS. Door middel van een wisselhoek proberen ze kledingstukken of andere spullen een nieuw leven in te blazen. Ook loopt hun plantenasiel als een trein. Mensen kunnen hier hun plant afgeven, wanneer ze bijvoorbeeld op vakantie gaan, en dan wordt er bij THUIS voor gezorgd. ‘’Ons concept is nog vrij nieuw, het is ook meer gericht op de nieuwe generatie. In een klein dorp zal je niet zo snel een soort van ruilhoek vinden. Het kan maar zo zijn dat we de verkiezing net niet hebben gewonnen vorig jaar omdat onze werkwijze nog een beetje vreemd klinkt’’, legt Totté uit.

Renovatie

Sinds de opnames voor Dorpshuis van het jaar, zijn er veel dingen veranderd bij THUIS. Met een grote verbouwing wilde ze een nog fijnere plek realiseren voor de bezoekers. Zo staat er een nieuwe goed gevulde boekenkast bij, is er veel meer licht gecreëerd en hebben een aantal ruimtes een grote opknapbeurt gekregen. Met de gewonnen cheque heeft het dorpshuis dit ook deels mogelijk kunnen maken. ‘’Je merkt dat mensen zich erg op hun gemak voelen bij THUIS, dit geeft een ontzettend goed gevoel. Door de verbouwing kunnen bewoners nu veel makkelijker bij ons naar binnen kijken, waardoor ze ook sneller naar binnen komen. Sinds de verbouwing en de uitzending zijn er zeker meer bezoekers op THUIS afkomen’’, aldus Totté.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × een =