Hoe is het nu met: Den Diek

Hoe is het nu met: BUUR Nijmegen
24 april 2019
Hoe is het nu met: THUIS Wageningen
15 mei 2019

Hoe is het nu met: Den Diek

In onze reeks Hoe is het nu met? gaan we langs bij oud-finalisten van Dorpshuis van het jaar. Afgelopen week bezochten we Jolien Weevers. Met Dorpshuis Den Diek in Lichtenvoorde wist ze vorig jaar de titel in de wacht te slepen. Ze praat over de intensieve tijd van toen en wat er met het prijzengeld is gebeurd.

‘’Wat was de wedstrijd een intensief maar super leuk traject. Het interessantste vond ik om bij alle andere dorpshuizen te kijken en te zien hoe zij het allemaal doen. Je komt dan toch weer tot nieuwe inzichten en ideeën’’, vertelt Weevers. Wat Den Diek onderscheidt van andere dorpshuizen, is dat de ontmoetingsplek erg vernieuwend is. Er is niet op ieder moment een vrijwilliger aanwezig, terwijl de bezoekers wel de hele dag naar binnen kunnen lopen. Jolien Weevers: ‘’Wij willen graag een fijne ruimte voor de buurtbewoners creëren waar ze altijd naartoe kunnen. De afspraken zijn wel dat de bezoekers alles weer netjes achterlaten en niks kapot maken. Negen van de tien keer gaat dit goed, daar zijn we heel blij mee’’.

Hangplek voor jongeren

Sinds kort weten ook jongeren Den Diek te vinden, het dorpshuis heeft hen een ruimte toegewezen waar ze in hun vrije tijd kunnen zitten. ‘’De jongeren gedragen zich erg netjes, ze komen hier letterlijk om te hangen en te ouwehoeren. De enige afspraak is dat ze geen schade veroorzaken. Gebeurt dit wel, dan gaan we met ze in gesprek’’, vertelt onderneemster Weevers. De tieners zijn onder andere door jongerenwerk bij Den Diek blijven plakken. Zo kwam een aantal maanden geleden een dansgroep bij Den Diek terecht, de groep zocht een oefenruimte maar had geen budget. Den Diek wilde ze hierbij tegemoetkomen en sponsorde ze voor zo lang. ‘’Een aantal meiden van die dansgroep komen hier nu met hun vriendengroepen afspreken. Ik vind het super dat dat zo kan’’, aldus Weevers.

Prijzengeld

Om nog meer in te spelen op de jongeren, wil het dorpshuis hun prijzengeld gebruiken om een ruimte voor de tieners in te richten. Hiermee hopen ze dat er nog meer jeugdgroepen naar de ontmoetingsplek komen en dat Den Diek voor iedereen een toegankelijke plek wordt. Jolien Weevers: ‘’We zitten samen met de jongeren nog te brainstormen over hoe we het geld precies willen gebruiken. Gaan we er een bank, zitzakken of misschien wel een televisie voor halen? Ik merk dat de tieners het erg fijn vinden dat ze mee mogen denken en dat ze zelf ook bruisen van goeie ideeën’’.

Feedback

Ondanks dat Denk Diek vorig jaar de prijs heeft gewonnen voor Dorpshuis van het jaar, vindt Weevers dat er altijd nog dingen kunnen verbeteren. Daarom staan er doosjes in het dorpshuis waar bewoners hun ideeën over de ontmoetingsplek kunnen instoppen. Jolien Weevers: ‘’Veel mensen geven aan dat ze het fijner zouden vinden als hier altijd een gastvrouw aanwezig zou zijn. Op dit moment is dat nog niet mogelijk omdat Den Diek alleen uit vrijwilligers bestaat. Wellicht is dat een idee voor in de toekomst, om dan een betaalde kracht aan te nemen’’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × drie =