Hoe is het nu met: BUUR Nijmegen

Kom binnen, je bent welkom!
3 december 2018
Hoe is het nu met: Den Diek
2 mei 2019

Hoe is het nu met: BUUR Nijmegen

In onze nieuwe reeks Hoe Is Het Nu Met? gaan we langs bij oud-finalisten van Dorpshuis van het jaar. Afgelopen week bezochten we Werner van de Wiel. Hij werd vorig jaar vierde in de competitie met zijn buurthuis BUUR Nijmegen. Hoe draait het buurthuis sindsdien en heeft Van de Wiel er veel positieve dingen aan overgehouden? Wij vroegen het hem.

Wat BUUR vooral kenmerkt, is dat het afwijkt van het traditionele buurthuis-concept. BUUR probeert commerciële doeleinden met een sociale functie te combineren. Zo is het buurthuis omgetoverd tot een restaurant maar is het ook een sociale ontmoetingsplek voor bewoners. ‘’Een dorpshuis kan je op heel veel verschillende manieren invullen. Dat vind ik ook de kracht van Dorpshuis van het jaar,  want iedere plek biedt iets waar behoefte naar is en in elke plaats is dat anders. Dit is een super goede manier om dat onder de aandacht te brengen. Wij willen bijvoorbeeld graag mee met de tijd en dat jaren 70 imago loslaten’’, vertelt Van de Wiel. 

Diversiteit

Bij veel dorpshuizen staat het onderwerp diversiteit centraal, zo ook bij BUUR. Zij vonden dat hun buurthuis wel een boost kon gebruiken op cultureel niveau en ze hebben hier meteen werk van gemaakt. ‘’Om de zoveel tijd laten we gastkoks uit verschillende landen komen. We merken dat dit ontzettend goed aanslaat bij de buurtbewoners. De eters maken kennis met een onbekende cultuur, wat ook weer leuk is voor de gastkok’’, aldus de Nijmeegse ondernemer. Een gastkok wie ontzettend populair is, is een Syrische meneer. In zijn vaderland had hij een eigen cateringbedrijf maar door de onveilige situatie moest hij vluchten en alles achterlaten. Van de Wiel: ‘’Het is voor deze meneer best moeilijk om hier te integreren, de taal is erg lastig om te leren en de cultuur is hier heel anders. Door hem te laten koken bij BUUR hopen we dat dit proces iets makkelijker voor hem wordt’’.

Projecten

Na de verkiezing is BUUR gaan brainstormen over hoe ze maatschappelijke onderwerpen kunnen aanpakken. Hier is een sociaal project uitgerold met betrekking tot eenzaamheid bij ouderen. Voor dit project mochten ze een subsidie in ontvangst nemen en ze hebben hiervoor speciaal iemand in dienst genomen. ‘’Het project staat nog echt in de startblokken en we zijn nu vooral aan het oriënteren hoe we dit het beste kunnen aanpakken. We willen bijvoorbeeld een aparte evenementenkalender voor ouderen maken met speciale activiteiten voor hun doelgroep. Ook hebben we voor hen een flyer ontworpen met een groter lettertype’’, vertelt de Nijmeegse ondernemer.

Toekomst

Op de vraag of Van de Wiel weer opnieuw had meegedaan met de verkiezing, hoeft hij niet lang na te denken. ‘’De wedstrijd Dorpshuis van het jaar heeft ons als team veel tijd en energie gekost maar we hebben er ook ontzettend veel energie voor teruggekregen. Na onze uitzending hebben we zoveel positieve reacties gekregen en het aantal bezoekers lag zeker hoger’’, verteld Van de Wiel. Een verbeterpunt voor BUUR is om op één project tegelijk te focussen. De Nijmegenaar geeft zelf ook toe dat hij graag heel veel voor elkaar wilt krijgen maar de tijd er niet altijd voor is. ‘’Ik ben en blijf toch een ondernemer en dan moet je ook gewoon een beetje eigenwijs zijn. Met deze instelling denk ik dat alles haalbaar is’’, aldus Werner van de Wiel. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 + 2 =