Hoe werkt het

Is jullie dorpshuis hét bruisende hart van jullie dorp?In april is de zoektocht naar Dorpshuis van het jaar Gelderland gestart. We zochten hét bruisende hart van het dorp waar voor iedereen wat te beleven is. Er is massaal gehoor gegeven aan onze oproep. 105 mensen hebben via de website in totaal 74 dorpshuizen in Gelderland aangemeld. We hebben veel ontroerende, originele inzendingen gekregen, met foto’s, filmpjes en collages. Bewoners, vrijwilligers en beheerders tonen veel betrokkenheid en daadkracht om het dorpshuis echt een huis voor iedereen te laten zijn. De jury had de moeilijke taak om 6 dorpshuizen te nomineren. Ze heeft onder andere gelet op activiteiten voor jong en oud, vernieuwing, zichtbaarheid en enthousiasme.

Bekijk de flyer

Wie de eretitel Dorpshuis van het jaar in de wacht wil slepen, moet aan een paar ‘spelregels’ voldoen:

Ronde 1: (deze ronde is inmiddels geweest, aanmeldingen is niet meer mogelijk)

Om je aan te melden moet je het aanmeldformulier op de website invullen en ons overtuigen waarom jullie dorpshuis het leukste, beste of mooiste dorpshuis van Gelderland is.

  • Iedereen mag zijn of haar dorpshuis opgeven, of je nou bezoeker, beheerder, bestuurder of bewoner bent! Het is natuurlijk wel handig dat het bestuur ervan op de hoogte is.
  • Een dorpshuis kan natuurlijk ook een multifunctionele accommodatie zijn, of een ander gebouw dat de spil van jullie gemeenschap vormt. Als het maar in de provincie Gelderland staat.
  • Er wordt door een kundige jury gekeken naar de inzendingen, waarbij op verschillende criteria wordt beoordeeld welke zes dorpshuizen doorgaan naar finale.
  • Ieder dorpshuis dat meedingt krijgt een presentje, maar de dorpshuizen die doorgaan naar de tweede ronde krijgen elk 750 euro,-.

Ronde 2:

  • Op elke dinsdagavond vanaf 24 oktober tot en met 12 december van 2017 zendt Omroep Gelderland acht afleveringen uit over de verkiezing Dorpshuis van het jaar 2017 in Gelderland. In deze afleveringen zullen de zes finalisten centraal staan en krijgen ze uitdagingen om te laten zien waarom zij de titel verdienen. Als onderdeel van deze strijd worden zij gevraagd om in het najaar een dag het dorpshuis van zijn beste kan te laten zien. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door drie zaken. Mensen kunnen op stemmen via deze website, de beheerders van de genomineerde dorpshuizen beoordelen elkaar en een vakjury onder leiding van gedeputeerde Bea Schouten beoordeelt jullie dorpshuis op een aantal onderwerpen.
  • De uiteindelijke winnaar krijgt een totaalbedrag van 2.500 euro, uitgereikt door gedeputeerde Bea Schouten en een eindfeest ter waarde van 3.000 euro.
De winnaar krijgt niet alleen mooi gedenkplaatje voor op de gevel. Angelique Krüger van Omroep Gelderland zal verslag doen van de wedstrijd en komt langs bij de zes beste dorpshuizen. Tijdens acht afleveringen, die in het najaar worden uitgezonden, krijgen zij uitdagingen om te laten zien waarom zij de titel verdienen. De zes dorpshuizen die de finale halen, krijgen elk – € 750,-. Komen jullie als winnaar uit de bus? €2.500,- en een eindfeest ter waarde van €3.000,-!

De verkiezing Dorpshuis van het jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en provincie Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie werkt aan een grotere leefbaarheid in Gelderland samen met de mensen waar het om gaat. De Leefbaarheidsalliantie bestaat uit Spectrum partner met elan, Plattelandsjongeren Gelderland, DKK Gelderland en Zorgbelang Gelderland.